Kunst voor in de zaak

Kunst als investering

Naast het feit dat kunst aan de muur mooi is, is het om diverse redenen ook interessant voor bedrijven om te investeren.

Medewerkers en relaties raken erdoor geïnspireerd. Wie slim kunst koopt, kan ook nog profiteren van fiscale regelingen en mooie waardestijgingen. Waar moet u op letten, als u kiest voor kunst als belegging?
 

Een aantal redenen om als bedrijf te investeren in kunst:

Kunst kán renderen

Sommige werken stijgen in de loop der jaren heel sterk in waarde (voor de leek vaak om onduidelijke redenen). Wij raden u daarom aan om u goed te laten adviseren.
 

Kunst is fiscaal vriendelijk

‘Beleg in aandelen en koop kunst met de winst’, is een veelgehoorde uitspraak in de kunstwereld. Hoewel kunst niet zo goed verhandelbaar is als aandelen of andere courante beleggingsvormen, maakt de fiscus het verschil al iets minder groot. Kunst is namelijk fiscaal aftrekbaar! Als bedrijf kunt u aangeschafte kunst afschrijven tot 40 procent van de aankoopwaarde. Vervolgens mag u het werk als DGA van uw bedrijf kopen tegen die 40 procent. De eventuele waardestijging van het werk is echter volledig onbelast. Op termijn kan u dat dus veel geld opleveren*

Kunst als bindmiddel

Kunst is een bindmiddel

Fiscaal kan het dus gunstig zijn om kunst of in dit geval een kunstschilderij aan te schaffen. Dit geeft bedrijven eveneens de ruimte het personeel mee te laten profiteren. Hoe? Door hen een kunstschilderij na het afschrijven goedkoop aan te bieden.
 

Kunst is een communicatiemiddel

Kunst is vaak een weergave van de kernwaarden van een bedrijf. Grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld
ABN AMRO, Akzo Nobel en ING hebben om die reden een imposante kunstcollectie opgebouwd. Veel minder grote concerns hebben ook vaker kunst aan de muur hangen. Met name om te willen uitstralen waar zij voor staan.

Vaak is een verhuizing naar een nieuw kantoorpand een reden om door middel van kunst de kernwaarden van de organisatie ook in het nieuwe kantoor duidelijk te laten weerspiegelen. Maar denk ook aan een thema als maatschappelijke betrokkenheid.
 

Kunst motiveert en inspireert

Kunst heeft een meetbaar positief effect op de werkomgeving. Uit een Amerikaanse onderzoek naar de invloed van kunst op de werkplek bleek, dat de aanwezigheid van kunst een sterke relatie heeft met tevredenheid, productiviteit en verzuim. Positieve bijkomstigheid is dat het ook een sterk stress verminderend effect heeft. Kunst is dus een middel om de werksfeer te beïnvloeden.
 

Financieel rendement moet nooit de enige reden zijn om te investeren in bepaalde werken. Ons advies is en blijft: “Investeer in een mooi kunstwerk waarvan u ook elke dag weer geniet”

Zakelijk kunst kopen

Wanneer u kunst heeft op uw bedrijf of kantoor geniet u niet alleen op uw werkplek. Het is fiscaal ook aantrekkelijk.
De BTW op een kunstwerk is namelijk zakelijk aftrekbaar. In principe bedraagt de BTW op kunst 6 procent. Voor sommige kunstwerken geldt echter een uitzondering en daarvoor bedraagt de BTW 21 procent.

Zakelijk wordt kunst als een bedrijfsmiddel beschouwd waarop u gewoon kunt afschrijven. Voor investeringen in kunst geldt daarnaast ook de 28 procent extra investeringsaftrek. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Uiteraard kunt u ook bij uw accountant informeren naar de mogelijkheden.

Ontvang NU 10% korting!

Ontvang NU 10% korting!

Schrijf je vandaag in en ONTVANG 10% KORTING BIJ AANKOOP VAN EEN SCHILDERIJ.

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt binnenkort van ons een kortingscode in je mailbox.